Skip to content
Kezdőlap » Magán: Blog » Önbizalom és magabiztosság

Önbizalom és magabiztosság

Amikor elképzelünk egy magabiztos embert, olyas valakire gondolunk, aki merész dolgokat visz véghez, bátor, kiáll a véleménye mellett, ismert, vagy elismert ember. Ilyenkor fontos figyelembe venni, hogy nagyon sok bátorság, merészség áll a kis lépések mögött is. 

 Az önbizalom nem egy olyan dolog, amit minden percben birtokolni kell. Az önbizalom egy DÖNTÉS, miszerint az értékeinkkel összhangban lévő gondolataink szerint cselekszünk. Van,amikor a hiányát éljük, ekkor szoktuk azt mondani, hogy önbizalomhiány.

Az önbizalom abban rejlik, hogy ki vagy valójában.
Ha tisztában vagy önmagaddal, az azt jelenti, reálisan látod az erősségeidet, gyengeségeidet egyaránt.
Egy önbizalomhiányos állapotban a magabiztosság lehet lökhárító a haszontalan kritikákkal szemben, amelyek elbizonytalanítanak és amelyeknek nincs sok közük az általad igazán értékelt dolgokhoz. Például a szülőd, vagy barátod kritizálja az öltözködési stílusodat. Dönthetsz úgy, hogy elkezdesz a kedvük szerint öltözködni, amiben nem érzed jól magad. Aztán nem lesz kedved kimozdulni sem. (Például a nadrágokat kedveled, de szoknyát húzol) Majd kevesebbnek érzed magad, stílustalannak…

Vagy dönthetsz úgy, hogy meghallgatod a kritikákat, mosolyogsz rajta, és hagyod leperegni magadról.

Ez persze nem azt jelenti, hogy minden kritikát figyelmen kívül hagysz, azt jelenti, hogy képes vagy elfogadni mások véleményét, átszűröd a szűrödön és teszed a dolgod a saját érzésed szerint. Egy magabiztos ember képes elfogadni a hasznos visszajelzést, és aszerint cselekedni, hogy elkezdene védekezni.

Az önbizalom azt is jelenti, hogy meggyőződéssel kifejezed a véleményed, úgy hogy teret hagysz a másik félnek is kifejteni a nézőpontját, és akár kompromisszumra is hajlandó vagy.
A magabiztosság nem jelenti azt, hogy nem fogsz kudarcot vallani. Nem jelenti azt, hogy mindig mosolyogsz és sosem élsz át szorongást, vagy kételyeket. Ha van önbizalmad, tudod hogyan kezeld az érzéseid, és át tudod verekedni magad a nehéz helyzeteken, hogy a következő kihívással is egyből megbírkózz.

AZ ÖNBIZALOM FEJLESZTÉSÉNEK ELŐNYEI

Az önbizalom a boldog és elégedett életérzés minden eleméhez kapcsolódik.
Minél magabiztosabb leszel, annál inkább eltudod csendesíteni a fejedben azt a hangot, amely azt súgja, hogy nem tudod megtenni. Képes leszel lekapcsolódni az ártó gondolataidról és az értékeiddel összhangban cselekedni.
Ha éltél már alacsony önbizalommal, valószínűleg ismerős fogalom számodra a rágódás, a hezitálás. A túlzott rágódás, túlgondolás, kapcsolatban van a félelemmel, a szorongással, kedvetlenséggel. De amikor önbizalommal tankolodd fel magadat, megtöröd ezt a bűvkört és elhallgat a kritikus éned.

Az önbizalom fejlesztése azt is jelenti, hogy kis lépésekkel haladsz előre, amelyek hosszú távon biztosítanak sikerélményt. Ahogy nő az önbizalmad, egyre nagyobb késztetést fogsz érezni arra, hogy a képességeidet fejleszd. “Mi lesz, ha…?” gondolatok akkor is jönni fognak. “Mi lesz a kudarcot vallok? Mi lesz, ha kínos helyzetbe kerülök?” De ha magabiztos vagy, ezek a gondolatok már nem tudnak megbénítani, hezitálásra bírni. Helyette képes leszel mosolyogva, mindezek ellenére cselekedni és energikusnak fogod érezni magad azáltal, hogy olyan dolgokat teszel meg, amelyek sokat jelentenek számodra.

MIT AD AZ ÖNBIZALOM?

Rugalmasságot, készségeket és problémakezelő módszereket, amelyekkel kezelni tudod az akadályokat, kudarcokat. Kibontakozik benned az a felismerés, hogy a kudarc az élet része.

Jobb kapcsolatokat. Jobban fogod élvezni az interakciókat, mert nem azon fogsz aggodalmaskodni, hogy milyen benyomást keltesz, mit gondolnak rólad, nem hasonlítod magadat másokhoz. A te nyugodt állapotod segít másokat is, hogy kapcsolatot alakíts ki.

Valós önmagad megélése. Képes leszel elfogadni a gyengeségeidet, tudván, hogy azok nem
változtatnak az értékeden. Nagyobb mértékben ki tudod használni az erősségeidet. Tudni fogod, hogy ki vagy és mit képviselsz. Rendelkezni fogsz azokkal a készségekkel, amelyek segítségével megjelensz, felállsz és megszólalsz. A legjobb éned fog kiragyogni belőled!

Ha van kedved ránézni az önbizalom skáládra, írj, és küldök egy tesztet kiértékeléssel együtt.
Email címem megtalálod itt az oldalamon.

Felhasznált irodalom: Barbara Markway, Belső utazás az önbizalomhiánytól a magabiztosságig